Procedeul de brazare explicat pentru toti.  

Definitia brazarii si tehnicile ei. 

ALLOY Romania este specializat in aplicatii de brazare avand o experienta de peste 20 de ani in domeniu si fiind unic importator in Romania a unuia dintre cei mai mari producatori din lume de consumabile dedicate acestei tehnologii: Pietro Galliani Brazing Italy

Putem oferi cele mai competitive rapoarte pret/calitate din piata, contactati-ne. 


Brazarea este un proces termic de fuziune pentru îmbinarea metalelor. 

Procesul este relativ asemanator cu cel de sudare, unde se topesc atat materialul de adaos cat si cel de baza. in procedeul de brazare numai materialul de adaos este topit în aplicatia noastra.

Materialul de umplere va avea întotdeauna o temperatură de topire mai scăzută decât materiale de baza care urmează să fie brazate.

 

Materialul de adaos in brazare, odata incalzit va atinge punctul de topire, se va lichefia si cu ajutorul fluxului vom reusi sa imbinam cele doua piese. Aceasta imbinare este datorata capacitatii materialului de adaos de a umecta suprafetele.

Materialul de adaos dedicat brazarii odata solidificat va creea lipituri extrem de rezistente.  

 

Termenul de brazare este utilizat atunci când punctul de topire al materialului de adaos este peste 400 ° C și sub punctul de topire al materialului de baza. Cu o pregătire si o tehnica corect aleasa este posibilă obtinerea unor îmbinări cu rezistente mecanice foarte mari, chiar rezistente la tracțiune de pana la 490 MPa (care este realizata spre exemplu cu aliaje cu continut mare de argint.

  

Puteti accesa toata gama de consumabile de brazare, dand click pe poza de mai jos:

procedeul de brazare

 

In general, brazarea in acceptiuni largi acoperă două tipuri diferite de aplicare:

  1. brazarea prin capilaritate
  2. sudo-brazarea

 

despre procedeul de brazare

 

Ce este fluxul decapant si de ce este obligatoriu in procedeele de brazare ? 

In marea majoritate a situatiilor, este necesar utilizarea fluxului decapant care sa se preteze pentru materialul de adaos cat si a suprafetelor de baza. Acestea realizeaza 3 conditii obligatorii in procedeul de brazare : 

  1. in operatiile de brazare, fluxul decapant elimina stratul de oxid de la suprafata metalelor in timpul procesului de incalzire si impiedica formarea acestuia ulterior.
  2. fluxul este utilizat in functie de materialul de adaos prin brazare si se topeste cu putin inainte de aplicarea propriu-zisa a materialului de adaos, indicand momentul exact cand trebuie sa topiti bagheta de brazare (sau orice alta forma a acesteia).
  3. Când se aplica materialul de adaos, fluxul  decapant reduce tensiunea superficială a aliajului lichefiat astfel încât acesta sa se fie aplicat uniform,asigurând bine umectarea materialului de bază.

Vrei sa achizitionezi din magazinul nostru online flux decapant (zis popular si borax) - click pe poza: 

flux decapant brazare

In procesul de brazare, capacitatea de dizolvare e fluxurilor este limitata si nu pot fi incalzite pentru orice perioada de timp, supraincalzirea putand distruge proprietatile fluxului. Fluxul rezidual sau excedentar trebuie indepartat prin clatire in apa curata si periaj. 


Avantajele brazarii :

  1. O metodă rapidă și ieftină care realizeaza imbinari extre de rezistente intre materiale si care nu implică echipamente costisitoare.
  2. Brazarea printre putinele procedee care reuseste sa imbine marea majoritate a metatelor sau nemetalelor. 
  3. Daca aliajul de adaos si fluxul sunt alese corect, brazarea poate realiza imbinari brazate de extrem de mare rezistenta la tractiune, cat si rezistenta la coroziune. 
  4. Datorita temperaturii scazute de operare, aplicatiile de brazare nu deformeaza si modifica structura materialelor. 

 

O imbinare reusita prin brazare, depinde de:

  • imperecherea corecta a suprafetelor care urmeaza a fi brazate. Indiferent daca imbinarea urmeaza a fi facuta prin capilaritate, cositorite sau sudo-brazare , totul depinde de tipul imbinarii si nivelul valorilor mecanice dorite. 
  • este esential ca suprafetele sa fie curate.
  • preincalzire corecta : este recomandat ca piesa de urmeaza a fi imbinata, sa fie preincalzita la o temperatura egala cu punctul de topire al baghetei de adaos. 
  • alegerea corecta a fluxului decapant si fara supraincalzirea acestuia. 

 

Brazarea prin capilaritate si modalitati de realizare:

    aparate necesare brazarii
     
    Accesati meniul nostru si veti regasi o gama de la A la Z de consumabile de brazare, cat si solutii complete de echipamente pentru acest procedeu (brenere brazare, butelii, reductoare, etc)
     
    Acest procedeu necesita un aliaj de adaos care odata topit trebuie sa fie foarte lichid ca sa fie capabil sa patrunda in spatii foarte mici intre cele 2 materiale ce urmeaza a fi brazate. 

    Deschiderea dintre
    suprafețele ar trebui să fie de preferință 0,05
    - 0,1 mm pentru a obține o rezistență suficientă
    și efectul capilar. Acest efect este
    bazat pe tensiunea superficială a
    aliajului topit de adaos, care va avea tendinta de a umple

    toate suprafetele dintre cele 2 materiale.

    exemple aplicatii de brazare

    Se recomanda ca suprafata de contact dintre cele

    2 piese sa fie minim mai mare de 3-5 ori decat grosimea

    celei mai subtiri piese din cele doua.

    invata sa realizezi brazarea

     

    Exemple de imbinari realizate prin capilaritatea procedeului de brazare: 

    aplicatii practice de brazare

    • Încălzirea trebuie făcută cu ajutorul unui brener de brazare care va acorda asistență fluxului în îndepărtarea oxizilor de pe suprafață.
    • Încălziți întreaga zonă a imbinarii uniform. Incepeti cu piesele cele mai groase pentru a va asigura că ambele suprafețe ating rapid temperatura corectă și simultan, în limitele a max. 2-3 minute pentru a evita deteriorarea fluxului
    • Nu încălziți direct bagheta cu flacara.
    • Când îmbinarea a ajuns la temperatura corectă, capatul baghetei de lipit trebuie atins pe imbinarea celor doua piese pentru a verifica daca incepe sa se topeasca.
    • Acordati suficient timp ca procesul de capilaritate sa permita patrunderea aliajului in gap-ul dintre cele 2 piese.
    • Mentineti piesele în poziție până la solidificarea aliajului.
    • Piesa pot fi eliberare, iar dacă materialele permite,răciti-le in apa.
    • Reziduurile de flux trebuiesc îndepărtate pentru a evita coroziunea.

    brazarea pe intelesul tuturor

    In procesul de brazare, materialul de baza nu se topeste, ci doar sufera modificari care permite aderarea prin capilaritate

    Utilizati o flacara pentru brazare de genul celei de mai jos:

    cum brazezi cu flacara

    Nu aplica flacara direct pe bagheta, incalzeste intai suprafetele de baza:

    cum sa inveti sa brazezi

     

    Brazarea prin sudo-brazare si detalii tehnice despre proces:

    Cu toata ca denumirea de sudo-brazare ne-ar face sa ne ducem cu gandul la un proces de sudura, este total diferit deoarece materialul de baza nu se topeste deloc, ci doar materialul de adaos. 
    Singurul element comun este faptul ca se foloseste un echipament (MIG sau TIG) + gaze de protectie.+ sarma de sudo-brazare (de obicei CuSi3) - vezi mai jos (click pe ce te intereseaza): 
     
    aparate de sudobrazare  butelii presiune brazare ce este sudo brazarea
     

    Categorii de aliaje pentru brazare:​

    Odata de ati aprins brenerul de brazare, reglati flacara pana aceasta va avea caracteristicile necesare ca sa puteti realiza aplicatia. Daca sunteti incepator, incercati sa aveti o flacara cat mai neutra (in toate cazurile), pentru cei care au cunostinte, rezum si tipurile de flacara dedicata in functie de aliaje. 

    • Flacara normala este necesara pentru brazarea tuturor tipurilor de otel si cupru. 
    • Flacara cu usor surplus de acetilena este utilizata pentru brazarea aliajelor de aluminiu
    • Flacara cu usor surplus de oxigen este utilizata in cazul brazarii fontelor, alamelor, bronzurilor sau diferite aliaje cupru-zinc. 

     

    Tehnica de brazare cu bagheta poate fi de la dreapta => stanga, sau stanga => dreapta.(pentru incepatori recomandam tehnica de la dreapta => stanga) 

     pozitie in timpul brazarii

     

    Aliajele de brazare se produc intr-o gama foarte diversificata, avand capacitatea sa reprezinta solutii tehnice pentru foarte multe aplicatii. In caz ca esti incepator in acest proces, ne poti contacta ca sa iti recomandam solutiile exacte in functie de aplicatia ta. 

    Daca stii sa realizezi selectia, mai jos regasesti cateva categorii din consumabilele noastre de brazare.

    (click pe poza de categorie dorita)

    Brazare cupru-argint  baghete brazare cupru si argint  

    • Va oferim cu livrare imediata orice aliat incepand de la cupru-fosforos standard (CuP6) pana la aliaje de argint cu procent foarte ridicat. Consumabilele se livreaza in pachete de 1kg, sau blistere cu numar redus de fire de baghete. 

    Brazare aluminiu baghete pentru brazarea aluminiului

    • ALLOY Romania este expert in aplicatii de brazare a aliajelor de aluminiu, oferindu-va singurele solutii profesionale din piata, sub forma de sarma tubulara care contine decapantul la interior, avand posibilitatea de brazare a oricarui aliaj de aluminiu, cat si a materialelor disimilare (cupru+aluminiu; inox+aluminiu, etc)

    Brazare alama vergele alama pentru brazare

    • Baghete de brazare de alama, cu sau fara decapant aplicat pe vergea pentru aplicatii universale. Totodata regasiti si aliaje speciale de brazare a fontelor. 
     
    Spor la treaba, scrie-ne daca nu iti este ceva clar, vezi mai jos rubrica de contact ....
    O duminica placuta !