Aplicatie de sudare si refacere a formei la conurile de concasoare. 

Conurile concasoarelor sunt supuse la uzuri cauzate atat de impact cat si abraziune. 

incarcare prin sudura conuri concasoare

Procedeu de lucru pentru refacerea formei si placare cu material dur al conului de concasor:

Conurile concasoarelor se fabrica de obicei din oteluri manganoase (14% Mn / sunt nemagnetice) si trebuie sa se incarce prin sudare la rece. La incarcare temperatura intre straturi nu trebuie sa depaseasca 150-200gC.

Datorita dimensiunilor si grosimii conurilor, nu se manifesta o supraincalzire excesiva in timpul sudarii. 


1 - Este recomandat ca pentru incarcarea formei sa se utilizeze doua tipuri de electrod : 

Oricare dintre cele doua solutii reprezinta o varianta viabila pentru straturile tampon de sudare , sau de refacere a formei conului concasorului. De principiu optiunea 1  de electrod de mai sus este incat a se folosi cand nu exista in trecut multe aplicatii similare de reincarcare a formei, iar continutul materialului de baza (al conului) nu este foarte diluat. Optiunea 2 - se poate utiliza chiar si atunci cand aceasta operatiune de mentenanta, sudare cu material dur al materialului de baza s-a repetat chiar excesiv in  trecut . 

 

2 - Referitor la stratul de incarcare dura, stratul final al conului , noi recomandam urmatorul electrod:

Un electrod care are o carbura de crom de 9% , plus alte mici carburi metalice in procente mici, care sa ii ofere o rezistenta comuna atat la abraziune cat si la impact, deoarece in realitate conurile concasoarelor sunt uzate din ambele cauze. 


In aceeasi masura, pentru un randament superior in placarea conului, recomandam si sarme tubulare (ca si strat final de durificare) cu capacitati sa ofere rezistente atat la impact cat si la abraziune (impreuna) - Corodur 600 TIC OA (sarma tubulara cu autoprotectie care nu necesita folosirea gazului de protectie) . 

 

Cum e aplicatia ta ? Te astept sa ne scrii ...

O noapte minunata !!