Sudura tablelor zincate sau galvanizate, fara sa strici stratul de zinc ?

Stim, este o provocare ca sa nu strici stratul de zinc, dar daca faci alegerile corecte devine un proces foarte simplu !!

 

Sudarea tablelor zincate este un proces relativ simplu, dar sunt cateva lucruri care ar trebui intelese inainte de a te apuca de sudura efectiva. Vom incerca mai jos sa conturam cateva detalii tehnice despre cum se sudeaza teava galvanizata.

  

Ce este o tabla zincata sau galvanizata ? 

Zincarea este un procedeu de acoperire a unei suprafete pentru a ajuta la protectia la coroziune. Exista doua tipuri de procedee de galvanizare, iar pentru fiecare din ele procesul de sudare trebuie putin diferentiat, si anume :

  1. Zincare prin electro-placare - are o acoperire mai subtire de zinc, lucru care va permite un proces de sudare sau brazare mai usor, din cauza ca arderea stratului de zinc este limitata, deasemenea stropii de zinc. 
  2. Zincare la cald - are o acoperire mai groasa de zinc, deoarece piesele sunt imersate intr-o baie de zincare. In conditiile in care alegem un procedeu de sudare (si nu brazare) va necesita niste curenti mai mari pentru o penetrare a materialului suficienta. 

sudura tevi zincate

  

Cum trebuie realizata aplicatia incat sa nu stricam stratul de zinc ? 

In primul rand trebuie luat in considerare ca in timpul procesului de sudare cu un aliaj normal stratul de zinc este distrus, asa incat in zona imediata a cordului de sudare cat si adiacent acestuia, protectia la coroziune nu va mai exista. Vedeti in poza de mai jos zona zincata afectata termic de la arcul electric :
pregatire sudura materiale galvanizate
Din acest motiv alegerea procedeului de sudare cat si a aliajelor de adaos in cazul acestei aplicatii trebuie realizata in cunostinta de cauza. 
 
Prima tendinta este ca sa utilizam un electrod bazic sau rutilic nealiat si sa sudam. In zona respectiva stratul zincat este compromis si oricate straturi de vopsea zincata am aplica, nu se va compara cu stratul de zinc inital. 
De aceea va vom prezenta modalitatile practice de sudare cat si brazare mai jos . 
  
 

Care sunt aliajele si procedeele de sudare sau brazare pentru materialele zincate sau galvanizate ?

In primul rand in functie de aplicatia in sine, respectiv echipamentele care le aveti la dispozitie, rezolvarea aplicatiilor de imbinare, sudare sau brazare a suprafetelor zincate (galvanizate) se realizeaza prin : 

  1. SUDARE : 

    • Procedeu MMA - electrod dedicat
    • Procedeu MIG-MAG - sarma plina sau sarma tubulara - dedicate
    • Procedeu SUDO-BRAZARE - cu echipamente MIG-MAG
    • Procedeu SUDO-BRAZARE - cu echipament TIG-WIG (atentie mai jos la posibile probleme)

  1. BRAZARE :

    • Procedeu cu flacara - aliaje brazare

 

Din experienta , cele mai bune rezultate de sudabilitate cat si cu protectia cea mai mare a stratului de zinc, sunt date de catre procedeele de (ordinea recomandarii):

  1. SUDO-BRAZARE - MIG-MAG cu sarma plina de tip Cu + Si
  2. SUDURA - MIG-MAG cu sarma plina dedicata pentru materiale zincate
  3. BRAZARE OXY cu flacara cu ajutorul aliajelor de brazare
  4. SUDURA FCAW cu sarma tubulara dedicata
  5. SUDURA MMA cu electrod special
  6. SUDO-BRAZARE - TIG-WIG cu bagheta

  

1 - SUDO-BRAZARE cu ajutorul sarmei pline pentru materiale galvanizate / zincate. 

Se utilizeaza orice echipament MIG-MAG, doar ca se vor folosi curenti mai mici pentru diminuarea caldurii induse in material, arc electric scurt sau de preferat optiuni de curent pulsat alte echipamentului. Este o sarma care genereaza o rezistenta la tractiune de 390 Mpa , prezinta o elogantie de 40% genereaza o duritate de 90HB. 

Se foloseste ca si gaz de protectie in acest procedeu de sudare a materialelor zincate : argon pur (I1) , la o polaritate de curent continuu DC+ pe pistolet. 

  • Pe langa sarma de mai jos, in conditiile in care se doreste si achizitia unui echipament MIG-MAG, va putem oferi o gama completa de echipamente care va vor ajuta in realizarea unei imbinari sudare la materialele zincate (click mai jos / alege echipamente MIG-MAG):

aparate sudura materiale zincate

 

2 - SUDURA cu ajutorul sarmei pline special create pentru acest tip de materiale acoperite cu strat de zinc. 

Se utilizeaza orice echipament MIG-MAG, si se preteaza deasemenea si pentru tevi zincate. 

 

3 - BRAZARE cu flacara folosing aliaje tip CU303 pentru table zincate. 

Acest procedeu implica utilizarea a doua butelii ( 1 x oxigen ; 1 x acetilena sau propan) si a unui brener pentru flacara. Se va utiliza o flacara neutra (poate un mic surplus de oxigen) pentru a topi materialul de adaos care are un punct de topire la aprox 900 grade Celsius, temperatura care ajuta la protectia stratului de zinc. 

Procedeul detaliat de brazare a suprafetelor zincate il regasiti accesand canalul nostru de Youtube care contine o serie de filmulete practice (vezi jos in meniu):

  • In conditiile in care doriti sa achizitionati si butelii, reductoare , brenere pentru flacara sau alte accesorii necesare unui echipament de brazare, click pe poza de mai jos, sau contactati-ne pentru a va indruma. 

procedura sudura materiale zincate

 

4 - SUDURA cu sarma tubulara, dedicata explicit pentru sudarea componentelor zincate.

Acest procedeu se realizeaza cu un echipament MIG-MAG cu ajutorul unei sarme tubulare dezvoltata explicit pentru suduri ale suprafetelor acoperite cu straturi de zinc. 

Este vorba de o sarma cu continut de aluminiu, mangan, siliciu si fier, care se sudeaza cu pistolul la polaritate negativa (DC-)  in mediu de gaz (M21 - CORGON) , cu posibilitatea de a suda table zincate de la grosimi de 0.8mm pana la 4mm. Ofera rezistente mecanice foarte mari (rezistenta la tractiune pana la 630 Mpa) si este dezvoltata explicit pentru aceasta aplicatie. 

 

cum sudez zincatele

  • La fel ca mai sus, daca se doresc aparate de sudura dedicate sudurii MIG-MAG  a tablelor tratate cu zinc, click pe meniul "Echipamente" sau sa ne contactati.

 

5 - SUDURA MMA cu electrod invelit a pieselor zincate, care prezinta strat de zinc aplicat.

Detinem pe stoc, explicit pentru aceste aplicatii electrozi proiectati pentru sudarea suprafetelor acoperite cu zinc. Acesti electrozi inveliti au un comportament foarte ok in mentinerea unui arc stabil in prezenta stratului de zinc (care are tendinta sa fiarba si sa creeze probleme cu stropii de sudura). Este un electrod care se sudeaza conectat la polaritate negatica (DC-) , totodata avand un comportament si in curent alternativ (AC/DC). 

Sudeaza foarte bine in toate pozitiile, inclusiv vertical descendent, facandu-l pretabil pentru sudarea tevilor zincate. Merge pe amperaje de la 45 amperi pana la 250 amperi , in functie de diametru. 

  • In conditiile in care doriti sa achizitionati si un echipament de sudura stabil care sa va ajute sa sudati cu electrozi inveliti tablele zincate, click pe poza mai jos : 

sudura MMA materiale zincate

 

6 - SUDO-BRAZAREA cu baghete de tip CU303 cu echipamente TIG/WIG.

Desi este prezentat ca si solutie tehnica in sudo brazarea suprafetelor zincate, eu nu recomand, deoarece in procesul mentinerii arcului electric pe suprafata, exista un fenomen de fierbere a suprafetei de zinc, iar acesta sare pe electrodul de wolfram, afectandu-i proprietatile de sudare. 

Eu personal nu recomand aceasta aplicatie, desi sunt sudori care o utilizeaza. 

 

Sunt multe de zis, de detaliat, dar din lipsa de timp ma vad nevoit sa inchei, desi mai aveam cateva de zis despre acest procedeu drag mie : SUDURA & BRAZAREA suprafetelor zincate !!

Nu ezita sa imi scrii mai jos, daca ai nedumeriri, caci te pot sfatui tehnic, sau chiar sa te directionam catre unul dintre colaboratorii nostrii care pot realiza aplicatia ta.  

O seara placuta !