Ghidul incepatorilor cum sa sudezi aluminiu.


Sudura aluminiului prin procedeele cu electrod invelit sau MIG ori TIG.

  

Aveți nevoie de sudură de aluminiu, dar nu sunteți sigur de unde să începeți?

Nu ești primul. De aceea am creat acest articol pentru a fi util pentru toata lumea !

 Aluminiu nu este un metal obișnuit. Nu numai că este mult mai moale decât alte metale, ci și un conductor mai bun de căldură. Acest lucru înseamnă că sudarea aliajelor de aluminiu necesită câteva cunostinte din partea sudorului de aluminiu, mai ales daca avem de-aface cu un sudor familiarizat in sudarea otelurilor comune. Marea problema o reprezinta tentinda aluminiului de a crea la suprafata oxidul de aluminiu si faptul ca are o buna conductivitate termica si in alta ordine de idei punct scazul de topire. Toate acestea creeaza probleme sudorilor, deoarece pot cauza patrunderea materialului de baza. Pare un proces complex, dar cumulata cu putina atentie in alegerea aliajelor corect de aluminiu si utilarea cu un echipament  corespunzator acest proces devine relativ usor de gestionat si realizat.

  

sudarea aluminiului

  


Sudura aliajelor de AL prin procedeul MMA (electrod invelit).  

electrozi pentru sudura aluminiu

 Sudura aliajelor de aluminiu cu ajutorul electrozilor inveliti este dedicata sudorilor care doresc sa sudeze acest aliaj fara mare experienta in aceasta gen de aplicatii. Cel mai utilizat electrod de aluminiu este cel de tip ALSI5 ( accesati in magazinul nostru Capilla 60/5 ) . Ideea este sa sudati relativ rapid, fara a realiza un contact local cu materialul prea mult ca unitate de timp, deoarece exista riscul patrunderii acestuia. Cateva invertoare care se preteaza acestui gen de aplicatii le regasiti aici : echipamente MMA


 

Sudura aliajelor de AL prin procedeul MIG. 

 SUDURA ALUMINIU MIG MAG


Puterea echipamentului 

Ca și în cazul tuturor echipamentelor de sudare, trebuie să luați în considerare cât de frecvent veti realiza aceasta aplicatie. Dacă intenționați să sudați aluminiu zilnic, căutați o aparat cu o putere mai mare (ex:200 de amperi).

 

Gaz de protecție

Gazul de protecție corect este critic. În timp ce oțelul poate folosi un amestec de argon și CO2, aluminiu are nevoie de un gaz de protecție din argon pur sau gaz de argon cu un procent mic de heliu. 

 

Selectarea sarmei și pistoletelor

 Selectarea metalului greșit va duce la o calitate slabă a sudării. Vizualizați aici gama noastra completa de sarme pline potrivite pentru sudarea MIG a aliajelor de aluminiu și totodata aici o gamă de pistoleti MIG adecvați pentru acest gen de aliaje. 

 

Printre cele mai uzuale tipuri de sarma, enumeram ALMG5 (DRATEC DT-ALMG5)  sau ALSI5 ( DRATEC DT-ALSI5) , sau chiar aliaje cu continut de aluminiu pur, ori aliaje doar cu 3% magneziu, ori aliaje cu urme de mangan  pentru rezistente mecanice superioare. Acestea se produc in diametre de 0.8mm pana la 1.6mm, iar modalitatea de ambalare este de 0.5kg , 1.0kg si 7kg pe rola.

Mai jos gasesti lista completa de sarme care le putem oferi : 

LISTA PRODUSE SUDURA ALUMINIU

Deoarece sarma de aluminiu este mai moale decât alte sarme, nu se va alimenta cu ajutorul pistoletilor comuni MIG. Prin urmare, este indicat să investești într-o pistolet cu linere de teflon, care sunt concepute special pentru a suda cu sarmele de aluminiu. Asigurați-vă că, dacă intenționați să sudați aluminiu MIG, echipamentul dvs este pregătit pentru a fi pregătită înainte de a fi utilizat. Scurta lista cu echipamentele MIG care se preteaza in acest gen de aplicatie regasiti aici

PS: Nu uita ca si o masca cu inchidere automata te ajuta foarte mult. Arunca-ti un ochi si la mastile noastre cu inchidere automata  !!


Tehnică

Este indicat sa utilizati pistoleti si consumabile dedicate sudurii acestui tip de aliaj de AL.  Din cauza faptului ca aluminiu se dilata la caldura, duzele de contact se recomanda a se alege cu gauri un pic mai mari. În același timp, găurile acestora trebuie încă să fie suficient de mici pentru a asigura un contact electric bun intre duza si sarma de aluminiu.

Derulatoarele ar trebui de asemenea să utilizeze role de antrenare care să nu se afecteze firul de aluminiu mai moale si sa prezinta canalul de tragere in forma rotunda si nu in unghi ascutit cum se utilizeaza la oteluri/inox-uri. Deasemenea si linner-ul de teflon va reduce frecarea cu sarma aceasta de textura moale.

Odată ce sunteți gata să sudati, încercați să păstrați cablul pistoletului cât mai drept posibil, astfel încât sârma să se alimenteze corect. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoașteți este faptul că sarma din aluminiu mai moale este mai predispusa la indoire în timpul derularii acesteia catre capatul pistoletului de sudura. 

 

Pentru table de aluminiu mai groase de 150 cm se recomanda o usoara preincalzire la temperatura de 150gC. 

  

Sudura aliajelor de AL prin procedeul TIG. 

 SUDURA TIG ALUMINIU

 

TIG (sudură cu gaz inert) este cunoscută în întreaga industrie pentru a produce cele mai frumoase suduri. Este un proces extrem de precis, capabil de a suda metale extrem de subțiri împreună, precum și de metale foarte groase.

Cum? Deoarece sudara TIG nu incalzeste o suprafata mare a piesei de lucru !!

 

Procesul de sudură TIG utilizează pistolet dedicat acestui procedeu, un electrod solid de tungsten, un gaz de protecție argon și o vergea de adaos care va fi introdusa in baia de sudură. Spre deosebire de multe procese de sudare, procedeul TIG vă permite să sudați oțel, oțel inoxidabil, titan, magneziu, aliaje de cobalt, aliaje de cupru și, bineînțeles, aluminiu - cel mai adesea asociat cu sudarea TIG.

Ca și în cazul sudării aluminiului in argon, există câteva aspecte pe care trebuie să le luați în considerare atunci când sudați TIG din aluminiu:

 

1. Aveți nevoie de echipamente TIG cu optiune AC / DC ? 

Un echipament TIG capabil sa sudeze in AC (curent alternativ)  - echipamente profesionale AC/DC,  costă mai mult decât un echipament care oferă numai optiunea de sudare in curent continuu DC (click aici pentru echipamente TIG in curent continuu DC) , dar ofera rezultate mult mai bune in sudarea aluminiului.

 APARAT SUDURA ALUMINIU

De ce? Aluminiul formează un strat de oxid atunci când este expus la aer și acest strat are o temperatură de topire mult mai mare decât metalul de bază în sine. Dacă nu este îndepărtat corect, acest strat de oxid va inhiba capacitatea de fuziune intre materialul de baza si vergeaua de aluminiu, afectand calitatea sudurii..


Un echipament TIG cu optiunea AC indeparteaza acest strat de oxid de la suprafață, astfel încât integritatea sudurii să nu fie compromisă atunci când metalul de bază se topește. 

Totodata, pentru aplicatii economice se pot folosi si echipamentele in curent continuu. 

 

2. Vergeaua de adaos din aluminiu

Pentru a suda aluminiu, veți avea nevoie de o bagheta de adaos din diferite aliaje de AL pentru a imbina cele două bucăți de metal. Asigurați-vă că nu folosiți baghete de murdare sau contaminate cu urma de rugina, etc care vor afecta sudura. Detinem o gama completa de aliaje de la diametre de 1.0 pana la 4.0mm , click pe baghete aliaje sudura aluminiu


3. Gaz de protectie 

Pentru sudarea TIG a aluminului, veți avea nevoie de gaz argon pentru ecranare. Soluția cea mai rentabilă este argonul pur, deși 3% heliu poate fi adaugat pentru a crește stabilitatea arcului. In caz ca nu ai achizitionata, vezi si gama de butelii din oferta noastra 


4. Curat, curat curat!

Mentineti pe cat posibil piesele de baza curate cat si baghetele de adaos din aluminiu. In caz de contaminari cu alte substante, uleiuri, rugina, etc - curatati cu acetona, clatiti, uscati. Pentru a evita situatiile neplacute, la fel recomandam echipamentele AC/DC deoarece au capacitati mai bune de a curata straturile de oxid de pe suprafata aliajelor de aluminiu.

 

5. Preîncălzirea este aliatul tău

Dacă o sa sudati bucăți groase fără preîncălzire, veți obține o legătură slabă și superficială. Se recomanda pentru table de aluminiu mai groase de 150mm o preincalzire la 150gC.

 

6. Faceti-va "mana" inainte de a va apuca de aplicatia in sine.

 Inainte de a incepe sudarea, aveti cateva exercitii. 

Țineți pistoletul similar cu modul în care țineți un creion și înclinați-l înapoi foarte ușor la un unghi de 10-15 grade.
Țineți vârful electrodului de tungsten la aproximativ 6 mm de metal. Dacă il tineti mult mai departe, arcul se va lărgi prea mult și sudura va deveni prea dificil de controlat.
Practicați deplasarea pistoletului de-a lungul locului în care intenționați să sudați, încercând să păstrați acea distanță de 6 mm între tungsten și metal. 


Asigurați-vă că țineți bagheta de adaos aluminiu la aproximativ 90 de grade față de vârful pistoletului. 

 

Sunt multe de zis, multe de detaliat, ti-am prezentat pe scurt cateva detalii importante despre o sudura conforma a aliajelor din aluminiu. 
Scrie-mi aici, te astept.


Noapte buna, este 00.30 AM :-)