Nu stii sa repari cazanul tau de tuica prin sudura sau lipire ? 

Mai jos modalitatea de reparatie a cazanelor de tuica prin sudare ori brazare cu flacara. 

 

In primul rand, dorim sa fixam de la bun inceput ca avem posibilitatea de a iti furniza informatii cum repari un cazan de tuica, chit ca este din cupru, sau chiar inox sau aluminiu. Se pare ca cele mai numeroase sunt cele din cupru (indeosebi cele din cupru pur), dar totodata regasim si versiuni de cazane din inox (inox 304, care este si denumit alimentar) sau aluminiu. 

 

Sudura sau lipirea la cazanul de tuica din cupru :

Sunt cele mai dese in randul utilizatorilor si care ridica si cele mai mari probleme in mentenanta acestora in cazul in care apar fisuri, arderi, etc. Marea majoritate sunt din aliaj pur de cupru, dar regasim si alte aliaje de Cu, tocmai de aceea vom prezenta versiunile care se preteaza in toate situatiile.

In functie de echipamentul care il ai, iti vom prezenta mai jos cu ce material trebuie sa sudezi cazanul si cum trebuie s-o faci :


  • electrozi sudura de cupru/bronz pentru cazane de tuica

Recomandam a se utiliza un electrod versatil care poate suda marea majoritate a aliajelor de cupru. Cele mai dese cazane de tuica sunt cele din cupru pur (99%Cu), dar am intalnit si alte versiuni din diferite derivate ale aliajelor de Cu. Electrodul care il propunem este aliat cu staniu (pe langa cupru in procent de 94%), deoarece sudeaza orice tip cazan de tuica din cupru. Recomandam alegerea celui mai mic diametru si anume 2.5mm pentru a evita situatiile de perforare a tablei cazanului de tuica. Curatati foarte bine zona ce urmeaza a fi sudata, conectati port-electrodul la borna (+) a aparatului de sudura, iar amperajul seteaza-l la 60 amperi. Tine electrodul intr-un unghi de 80-90 grade fata de piesa cazanului de tuica ce urmeaza a fi sudat si trage cordoane scurte cu atentie ca sa nu perforezi tabla de cupru. Incearca sa manevrezi cazului de asa natura ca suprafata de urmeaza a fi sudata cu electrodul sa fie intr-un plant drept (a se evita cordoane pe verticala). Electrodul pe care il recomandam pentru sudarea cazanelor de tuica este : Capilla 48 (click pe poza alaturata).

  • baghete sudura de cupru utile la sudarea cazanului de tuica 

In caz ca detii un echipament TIG si doresti ca sa repari propriul tau cazan de tuica cu sudura in argon, iti propunem o bagheta cu un continut mai mic de staniu (aprox 1%) care se preteaza foarte bine in marea majoritate a aliajelor de cupru. Pentru evitarea perforarii cazanului, la fel recomandam folosirea curentilor mici si alegerea unui diametru cat mai mic alt baghetei de cupru. Vom propune bagheta la 1.6*1000mm cu setarea echipamentului TIG la un amperaj cat mai mic cu folosirea unui gaz de 100% argon. Deasemenea folositi un debit de gaz de argon de aprox 7-9 litrii / minut. Recomandam aceasta bagheta de sudarea versatila pentru sudura cazanului de tuica ( click pe poza alaturata) : 

  • sarma sudura de cupru

Anumiti sudori realizeaza reparatii ale cazanelor de tuica si cu ajutorul procedeului MIG-MAG cu sarma plina la rola . Ca si mai sus recomandam utilizarea celui mai mic diametru de sarma (recomandam 0.8/1.0mm) iar ca material al sarmei noi propunem un aliaj de tip CuSi3, deoarece se poate utiliza foarte usor si realizeaza sudari pe o gama larga de aliaje. Folositi un gaz de protectie de 100% argon si reglati reductorul la un debit de 15 litrii pe minut. Seteaza aparatul MIG-MAG la 22 Volti si foloseste o lungime libera a sarmei de aprox 8-10mm , iar viteaza de sudare sa nu depaseaza 7.5m/minut. Sarma plina pentru sudarea unui cazan de tuica o puteti achizitiona dand click pe poza : 

  • Baghete de alama cu flacara 

Daca mai sus, iti trebuia un aparat de sudura (MMA, TIG,MIG - in functie de procesul prin care vroiai sa sudezi), in cazul de fata iti trebuiesc butelii (propan + oxigen) ca sa obtii flacara pentru topirea baghetei care rezulta lipirea cazanului de tuica. Procesul este prezentat si in filmuletul alaturat, click aici . Aceste baghete sunt acoperite cu flux decapant, iar procesul se mai numeste si alamire. Baghetele contin cupru respectiv zinc si reprezinta cea mai buna solutie de lipire a cazanelor de tuica fisurate sau crapate. Foloseste o flacara neutra la brenerul de brazare, deoarece temperatura de topire a baghetei de alama este undeva la 900gC. Daca doresti sa vezi pretul, click pe poza : 

  • Baghete din cupru cu flacara

Daca vrei sa lipesti tevile de cupru intre ele, aceste baghete le poti folosi doar in cazul in care doresti la imbini niste tevi de cupru ale cazanului de tuica intre ele si nu poate fi folosite pentru reparatia fisurilor. Ofera cea mai mare rezistenta de imbinare, asa ca ia in considerare ca odata lipite tevile acestea nu mai pot fi dezasamblate ulterior. La fel, foloseste o flacara neutra, recomandam utilizarea buteliilor de oxigen + propan. In caz ca ai nevoie doar de cateva lipituri la tevile de cupru ale cazanului tau, poti achizitiona si la blistere care contin decat cateva fire : 


Sudura sau lipirea la cazanul de tuica din inox 

Cel mai utilizat material pentru realizarea cazanelor sunt inox-ul alimentar 304, deoarece este cel mai comun si cel mai ieftin. Mai jos iti vom prezenta propunerile noastre ca materiale de adaos sudura prin care iti poti repara anumite fisuri sau crapaturi in cazanul tau. La fel ca mai sus, in functie de ce echipament

  • electrod de sudura inox - recomandam a se utiliza electrodul prezentat mai jos fiind cel care se preteaza pentru cazanele de tuica din inox. Folositi diametre mici 1.6 sau 2.0mm (in functie de grosimea tablei de inox) . Fixati electrodul in portelectrod, pe care il cuplati la borna DC+ a aparatului de sudura. Foloseste amperaje mici 30 amperi la (electrod dia 1.6mm) si 50 amperi la (electrod dia 2.0mm) si incercati sa tineti electrodul la un unghi de 70-90 grade fata de tabla de inox a cazanului. Cumpara electrodul , click pe poza :  
  • Bagheta sudura inox argon - In caz ca ai un echipament TIG , poti folosi foarte usor si sudura in argon pentru a repara diferite fisuri in cazanele de inox pentru tuica. In functie de grosime a tablei, noi recomandam totusi un diametru mic chiar de 1.2*1000mm, ori 1.6*1000mm pentru a evita perforari ale tablei. Foloseste polaritatea negativa pe pistol si un debit al gazului setat in reductor de 6-9 L/min. Pachete 5kg, click alaturat : 


Sudura sau lipirea la cazanul de tuica din aluminiu 

In situatii mai rare am regasiti printre utilizatori si cazane din aluminiu. Acestea nu prea sunt cele mai indicate deoarece in prezenta flacarii in timp indelungat au de suferit si necesita mentenanta in dese randuri. 

 

  • electrozi aluminiu - propunem prezentul aliaj deoarece se preteaza foarte bine pe toate tipurile de material cu continut de AL. Realizeaza cordoane cat mai subtiri, foloseste cel mai mic diametru (2.5mm) si tine electrodul in unghi de 90 grade fata de suprafata cazanului de tuica din aluminiu. Foloseste un amperaj de 50 amperi. Cumpara de aici : 

 

Echipamente pentru reparatia cazanelor de tuica. 

  • Daca nu ai inca un echipament ca sa iti repari propriul cazan, noi avem in gama la preturi foarte competitive echipamente si impreuna cu noi poti incepe a explora tainele sudurii. Daca doresti sa vezi preturi, click pe poza: 

 

  • Daca doresti realizezi lipirea sau brazarea cazanului de tuica, vezi mai jos ceea ce iti trebuie : butelii pentru gaze & echipamentelpentru brazare : 

 

Prin solutiile propuse de noi mai sus, chiar ai cum sa rezolvi atat prin sudare sau brazare(lipire) orice fisura din cazanele de tuica, nu ezita sa ne intrebi daca ai intrebari .

Un week-end placut !