Sudura cuprului si a aliajelor sale pe intelesul tuturor.
Inainte de orice prezentare tehnica, dorim sa va informam ca societatea noastra este importator si distribuitor a unei game complete de consumabile de sudare si brazare, iar in materie de aliaje dedicate sudarii si brazarii cuprului, putem sa va oferim orice solutie tehnica existenta la acest moment. Chiar daca nu o sa regasiti in listele noastre un anumit aliaj, dorim sa ne contactati caci sigur il avem in gama:
Cuprul si aliajele sale sunt materiale cu caracteristici bune de a conduce electricitatea, foarte bun conductiv termic cu rezistenta buna la coroziune, cat si util in uzura de tip metal-metal.
Acest aliaj cat si derivatele sale se pot suda prin imbinari sudate, sau pot fi supuse procedeului de brazare. In acest articol vom detalia cum putem realiza aceste aplicatii de sudare sau brazare a unei game complete de aliaje de cupru.
Care sunt tipurile de aliaje de cupru ?
Aliaje de cupru pur
Aceste aliaje se regasesc sub doua forme:
- Unele cu mici aditii de sulf pentru a imbunatati prelucrabilitatea, in schimb foarte greu sudabile din cauza tendintei de fisurare. Acestea se pot insa braza.
- Unele cu mici aditii de beriliu, crom si zirconiu care au rolul de a imbunatati valorile de rezistenta mecanica. Si in aceste situatii, sudarea va avea un efect local de a degraba rezistenta mecanica in zonele respective.
Aliaje de cupru-zinc (alame)
Cupru in aditie cu zincul determina un aliaj de tip alama. Acestea pot fi regasite in forma de forjate sau turnate, iar ca regula generala este ca cele de tip turnate nu sunt la fel de omogene ca cele forjate. Aliarea cu zinc au ca rol scaderea punctului de topire, densitatea materialului cat si capacitatea de elasticitate si nu in ultimul rand conductivitatea termica. In schimb, odata cu aditia de zinc pe langa cupru se va realiza o crestere notabila a rezistentei, duritatii cat si coeficientului de expansiune termica.
Sudarea alamelor poate deveni o provocare pentru oricine, datorita volatilizarii zincului in procesul de sudare, care va genera un fum alb de oxid de zinc, si din pacate foarte multe porozitati. In schimb, acest aliaj se poate brazare usor cu aliaje de tip alama.
Aliaje de cupru-staniu (bronzuri)
In cadrul acestor aliaje regasiti staniu in compozitie de la 1 la 10% staniu si se mai regasesc si sub denumirea de bronz. Sunt realizate sub forma de turnate si forjate, avand uneori probleme la sudare de fisurare la cald in conditii de stres termic. Trebuiesc evitate preincalziri la temperaturi mari, aport de energie termica in procesul de sudare din cauza susceptibilitatii de fisurare la cald asa cum am amintit mai sus. Oricum, sudarea nu reprezinta o mare problema, deci nu evitati aceste tipuri de aliaje.
Aliaje de cupru-aluminiu (bronz-aluminiu)
Acestea contin intre 3 si 15% aluminiu, avand si posibilite elemente de adaos de tip fier, mangan, nichel, etc. Sunt niste aliaje rezistente la coroziune in medii agresive, cum ar fi pompe, fitinguri, supape, rulmenti, etc, fiind cele mai indicate aliaje utilizate in medii marine. Sudarea acestora este una comuna, existand o sumedenie de aliaje de sudare dedicate explicit pe chimicul materialelor de baza, incat sa obtinem o aliere corecta.
Aliaje de cupru-siliciu
Denumite si bronzuri-siliciu sunt foarte comune si importante deoarece au o rezistenta foarte ridicata, o rezistenta foarte buna la coroziune, dar si o buna sudabilitate. Prin adaugarea siliciului in compozitia materialului, ajuta la cresterea rezistentei la tractiune, cat si duritatii acestuia. Exista o gama diversa de aliaje de sudare care se preteaza acestui tip de aliaje de cupru. In functie de continutul de siliciu, se regasesc in diferite domenii ca liniile de presiune hidraulica, elemente de fixare, elice marine, sau echipamente din industria chimica si multe altele.
Aliaje de cupru-nichel
Aceste aliaje contin nichel in procent de 10 si 30%, avand rezistente mecanice moderate generata de nichel, dar care va imbunatati rezistenta cuprului la oxidare si coroziune. Aliaje cu turnare foarte buna, regasindu-se in forme turnate de tip teava , tuburi, tije, cu aplicabilitate la schimbatoare de caldura, condensatoare, etc. Sudabilitatea acestor aliaje este una facila si nu pune probleme mari utilizatorului in conditiile in care sunt alese corect aliajele de adaos pentru o buna aliere.
Aliaje de cupru-nichel-zinc
Contin zinc in proportie de 17-28% impreuna cu nichel in procent de 7-20%. Aliaje cu aplicabilitate mai restransa, in conditiile in care veti regasi materiale de urmeaaza a fi sudate & brazate de acest tip, nu ezitati sa ne contactati.,
Cum se sudeaza diferitele aliaje de cupru?
Sudarea cuprului cat si a aliajelor sale sunt realizate prin procedeul de sudare cu argon GTAW cu material de adaos sub forma de bagheta, cat si prin procedeul de sudare cu fir continuu cu sarma la rola din cupru in procedeul de MIG-MAG sau GMAW. Totodata, in anumite cazuri se poate utiliza si electrodul invelit de cupru denumit si SMAW. In conditiile in care se doresc suduri ale materialelor de cupru, noi recomandam procedeul TIG-WIG si MIG-MAG, mai putin procedeul cu electrod invelit, datorita faptului ca cuprul este un material cu conductivitate ridicata, iar prin aceste doua procedee putem controla mai mult caldura indusa in materialul de baza.
Incepand de la aliaje de cupru pur pana la alte aliaje complexe de cupru, sudabilitatea acestora difera de la caz la caz. Daca pentru aliajele de cupru pur, necesita preincalziri la elementele mai groase de app 60gC, pentru aliajele mixe de cupru rareori este necesara preincalzirea. Trebuie insa avuta atentie pentru a asigura procedurile corecte de sudare in functie de orice aliaj, pentru a reduce riscurile unei suduri neconforme a cuprului.
- Cum realizam sanfrenele sau imbinarile materialelor de cupru?
Datorita conductivitatii termice mult mai mari decat in cazul otelurilor, toate sanfrenele cat si spatiile intre piesele de cupru ce urmeaza a fi suduate - trebuie sa fie mai mari pentru a permite o fuziune si o penetrare corecta.
Tipuri de rosturi la sudura TIG-WIG pentru materialele de cupru
Tipuri de rosturi la sudura MIG-MAG pentru materialele de cupru
- Cum pregatim suprafetele de cupru inainte de sudare ?
Zonele materialelor de cupru ce urmeaza a fi sudate trebuie sa fie degresate si curatate grosimi, ulei, vopseluri. Se pot curata cu perii de sarma de bronz ca ulterior sa fie degresate cu un agent de curatare. In urma sudarii se poate realiza o pelicula de oxid, care trebuie mai mereu indeparata dupa fiecare depunere.
- Preincalzirea materialelor de cupru inainte de sudare.
Datorita conductivitatii termice ridicate a cuprului pur, zona ce urmeaza a fi sudata (cat si adiacenta) pentru materialele mai groase trebuiesc preincalzite. Pentru celelalte aliaje derivate din cupru, din cauza alierii implicit si capacitatea de migrare a caldurii nu este asa de mare ca la cuprul pur. Din acest motiv pentru diferitele aliaje de cupru nu este musai necesara preincalzirea chiar si in sectiuni mai groase.
Ca regula pentru determinarea tipului de preincalzire trebuie sa tinem cont de tipul de aliaj de cupru, tipul aplicatiei, grosimea materialului, cat poate si masa totala a piesei. In general aliajele de tip bronz-aluminiu cat si cupru-nichel nu necesita preincalzire. Se recomanda limitarea caldurii doar in zona ce urmeaza a fi sudata pentru a nu se transmite in toata masa piesei, deoarece pot cauza pierderi ale ductilitatii.
Sudura MIG-MAG a aliajelor de cupru.
Vom analiza acest procedeu in functie de aliajul de cupru ce urmeaza a fi sudat:
- Sudura MIG-MAG a cuprului pur
Pentru aliaje de Cu pur, recomandarea generala de alegere in procedeul MIG-MAG sunt sarmele de tipul acesta. Ca si gaz de protectie se recomanda argon pur, indeosebi pentru grosimi mici ale materialelor (<6mm). Pentru grosimi mai mari, de principiu sunt indicate mixturi de argon cu heliu, dar in lipsa acestora se poate folosi fara nicio problema doar argon pur. Este indicat sa folositi un tip de transfer de tip spray. Ca si preincalzire vedeti in tabelul de mai sus valorile recomandate in functie de grosime, diametre sarme, etc.
- Sudura MIG-MAG a aliajelor de cupru-siliciu
Denumit si sudo-brazare, acest procedeu permite sudarea la viteze mari de deplasare a pistoletului cu acest aliaj in protectie de gaz argon pur. In acest procedeu este necesara indepartarea stratului de oxid cu ajutorul unei perii de cupru/bronz atunci cand aplicam mai multe treceri (randuri). Nu este necesara preincalzirea materialului de baza, iar temperatura intre straturi nu trebuie sa depaseasca 100gC.
- Sudura MIG-MAG a aliajelor de cupru-staniu (bronz-uri)
Aceste aliaje se remarca printr-o plaja foarte larga de solidificare, prin urmare este indicata o anumita grija pentru evitarea fisurarii materialului sudat. Detensionarea prin ciocanire va reduce tensiunile interne create in timpul procesului de sudare, implicit reducerea posibilitatii de fisurare. Baia de sudura va trebui tinuta cat mai ingusta si utilizate viteze medii-mari de sudare. Cel mai comun aliaj de adaos pentru aceste tipuri de material sunt cele de acest tip.
- Ce aparate MIG-MAG recomandam pentru sudura aliajelor de cupru?
Pentru sudarea cuprului prin procedeul MIG-MAG (sarma pe rola), recomandam in functie de bugetul tau unul dintre aparatele dedicate pentru acest procedeu - click aici. Acestea sunt diferentiate pentru tiparul tau de cunostinte de sudare, buget, optiuni oferite, etc.
Sudura TIG-WIG a aliajelor de cupru:
In general se recomanda regula de alegere a aliajului de adaos in concordanta cu specificatiile chimice ale materialului de baza.
- Sudura TIG-WIG a aliajelor de cupru pur
Pana la sectiuni de pana la 16mm grosimi, cuprul se poate suda cu brio si in procedeul de sudare TIG-WIG sau GTAW. Ca si sanfrene ale tablelor de cupru in procedeul TIG vizualizati poza de mai sus. In acest caz, recomandarea de aliaj de adaos este aceasta bagheta.
- Sudura TIG-WIG a aliajelor de cupru-aluminiu
In cazul sudurilor a materialelor de tip bronz-aluminiu recomandarea generala este o bagheta de acest tip. Recomandarea este de utilizare a curentului continuu (DC-) pentru o penetrare mai profunda si o viteza de deplasare mai mare. In caz de utilizare a curentului alternatic (AC) se poate obtine un arc electric mai curat, care va ajuta si in indepartarea oxidului din timpul procesului de sudare. Pentru utilizarea procedeului de sudare in curent AC/DC sunt necesare aceasta gama de echipamente.
- Sudura TIG-WIG a aliajelor de cupru-siliciu
In aceasta situatia este recomandata utilizarea unei baghete din aliaj de cupru de acest standard. La fel, procesul poate fi realizat si in DC- cat si AC (vedeti la procedeul anterior).
- Echipamente TIG pentru sudura cuprului ?
Ti-am realizat o selectie de echipamente in care o sa regasesti atat echipament TIG DC, cat si echipamente TIG AC/DC. Pentru a le vizualiza - click aici
Sudura MMA a aliajelor de cupru cu electrod invelit:
In procedeul de sudare cu electrod invelit, utilizarea electrozilor este realizata doar in cazul aplicatiilor de mentenanta si reparatii, a cuprului, bronz-urilor sau diferitelor aliaje. Utilizarea electrodului este realizata in mod deosebit:
- atunci cand se sudeaza table de cupru relativ subtiri
- diferite racorduri sudate cu acces limitat si unde alte procedee de sudare nu pot fi utilizate
- in caz ca avem d-aface cu imbinari sudare a cuprului cu alte neamuri de aliaje.
In functie de tipul materialului de cupru, in gamele noastre de produse se regasesc mai multe tipuri de electrozi de cupru. Pentru alegerea aliajului corect, te rugam sa ne contactezi. Avem in gama, aliaje de tip:
- ECu (contacteaza-ne)
- ECuSn7
- ECuAl9 (contacteaza-ne)
- ECuMnNiAl
- ECuNi (contacteaza-ne)
- ENiCu-7
Doresti un echipament sa poti suda aliajele de cupru in procedeul MMA ?
Daca da, arunca-ti un ochi aici, vei regasi o gama completa de la echipamente Hobby pana la echipamente Industriale - click aici
Sudarea aliajelor de cupru si alama cu procedeul de brazare.
Principiul brazarii reprezinta fuziunea a doua bucati de metal cu ajutorul unui material de adaos, topit cu o sursa de caldura (flacara - cea mai des intalnita). Intotdeauna, materialul de adaos trebuie sa aiba un punct de topire mai mic decat materialele de baza, si trebuie sa se scurga prin acele spatii inguste intre cele doua piese prin actiunea capilaritatii.
Brazarea este un procedeu folosit la scara larga pentru imbinarile dintre aliajele de tip cupru - cupru, cu exceptia bronz-aluminiului cu continut mai mare de 10% aluminiu, sau altele care contin mai mult de 3% plumb.
Ca si materiale de adaos recomandam utilizarea a doua dintre cele mai comune:
- imbinari cupru-cupru - utilizarea cupru fosforos (cu sau fara argint) - fara Ag sau cu continut de Ag
- imbinari alame - utilizarea de aliaje de tip CuZn - click aici
- imbinari cupru - diferite aliaje cupru - alte materiale - utilizarea de aliaje cu continut de argint ( de la 20%Ag pana la 56%Ag)
Ce echipamente folosim pentru sudarea cuprului ?
In functie de aplicatia ce doresti sa o rezolvi, pentru sudarea aliajelor de cupru se preteaza marea majoritate a echipamentelor.
- Sudura cuprului cu echipamente MMA (cu electrozi de cupru) - click aici
- Sudura cuprului cu echipamente MIG-MAG (cu sarme pline de cupru) - click aici
- Sudura cuprului cu echipamente TIG-WIG (cu baghete de cupru) - click aici
- Taierea cu echipamente cu plasma a aliajelor de cupru - click aici
- Echipamente de brazare cu flacara pentru aplicatiile de baza pt cupru - click aici
Dar aparatura pentru brazarea cuprului ?
Fie ca vom utiliza baghete de tip cupru fosforos, sau aliaje de alama ori altele cu argint, toate acestea va trebuie sa le topim cu ajutorul unei surse de caldura. Aceasta poate fi generata din combinarea bazelor de ardere (oxigen + propan cat si oxigen + acetilena), ori cu ajutorul generatoarelor de hidrogen+oxigen din apa. Aceste doua procedee sunt cele pe care le comercializam noi, desi mai exista si procedeul de inductie, sau topirea in cuptoare specializate.
Asa cum va specificam, click pe poza de mai jos ca sa puteti vizualiza ce aparatura recomandam noi pentru brazarea cuprului.
12 Comentarii
Buna. Pentru o zona de tabla subtire din cupru a unui cazan ce electrod spuneti voi ca este util? Pot suda si tig, dar nu stiu ce bagheta de cupru sa aleg. Zi buna
Buna seara, pentru sudura unui table subtiri de cupru as utiliza procedeul TIG si nu cel MMA. De principiu, cazanele de tuica din cupru sunt realizate aliaj de cupru pur sau cu continut de Sn. Cele mai uzitate baghete de cupru sunt cele de tip CuSn1 si CuSn7. Accesati categoria de baghete de cupru si veti regasi aceste 2 aliaje. Ambele sunt pe stoc si se livreaza si la pachete de 1.0kg. O seara placuta !
Buna ziua, frumos structurat articolul pentru sudura aliajelor de cupru. Am incercat sa identific ce recomandare aveti dvs pentru a incarca in zonele de uzura prin cavitatie a unei elicii de vapor care este realizata dintr-un bronz, sau aliaj special de cupru. Din gama dvs de produce va rog sa imi specificati care aliaj s-ar preta pentru acest tip de mentenanta ? Imi doresc Sa aplic stratul de sudura cu electrod invelit. Multumesc anticipat.
Buna ziua d-ul Mustatea. Ideea este ca in materie de aliaje speciale de cupru, in cazul dvs o elice, noi recomandam sudarea MIG-MAG sau TIG-WIG, pentru ca mai mult ca sigur respectivul material din care este realizata elicea este un aliaj de cupru special, cu continut de AL, sau chiar Mn, Ni. Daca doriti sa sudati cu electrod invelit de cupru, o sa fiti mereu limitat in gasirea aliajului corect, pe cand daca in procedeele MIG sau TIG avem o gama foarte diversificata de aliaje. Tocmai din acest motiv, noi recomandam aceste doua procedee de sudare. Daca, chiar nu aveti posibilitatea, contactati-ne si putem evalua impreuna tehnic aplicatia dvs. In materie de electrozi de cupru, va putem oferi CuSn7, CuAl8, CuMnNiAl - toate cu livrare imediata din stocul din Romania. Multumim, va asteptam cu vesti.
Foarte frumos explicat. Multumesc, mi-am mai consolidat cunostintele despre sudura aliajelor de cupru.
Buna ziua. Pentru sudura conductelor din cupru moale adica tevi de cupru pt instalatiile de freon ce aliaj imi recomandati . Ma intereseaza ca aceasta sudura sa o realizez cu flacara. Am observat ca exista mai multe aliaje cupru argint . Nu cunosc ce concentratie de argint este necesara. Multumesc.
Referitor la intrebarea dvs cu privire la brazarea tevilor de cupru, in functie de gap-ul dintre cele 2 tevi (distanta efectiva dintre peretii tevilor), cat si a presiunii, diametru, etc - se pot folosi de la cupru fosforos fara argint pana la 15% argint (acceasi baza de cupru fosforos), mai precis 2% , 5% , 15%Ag. Totul se raporteaza la aplicatia in sine. Oricum, se pot folosi cupru fosforos fara argint sau cupru fosforos cu Ag2 ; 5 sau 15%. Ne puteti contacta pentru mai multe detalii tehnice. O seara placuta !
Îmi puteți face o recomandare cum pot suda o cupru cu otel ? Am găsit undeva la dvs pe site explicat foarte bine, dar din păcate nu mai găsesc respectivul articol. Cu stima Valentin Dumitru.
Buna ziua. Pentru imbinari de tip cupru cu otel, recomandarea noastra este sa se realizeze prin brazare (cand avem materiale subtiri) si aici se recomanda utilizarea de aliaje cu argint in diferite compozitii in functie de aplicatia propriu-zisa. Daca materialele sunt groase, ca la carte se recomanda aplicarea a doua aliaje diferite. Pe partea de cupru se va aplica un aliaj de tip Cu Ni (continut mai mic de nichel), iar pe partea de otel se va aplica un aliaj de tip Ni Cu (cu continut mai mare de nichel) iar imbinarea se va realiza prin imbinarea a acestor doua straturi. Ne-am lovit in dese randuri de aceasta aplicatie, iar aceste abordari au dat cele mai bune rezultate intotdeauna. Pentru mai multe detalii, recomand sa ne contacti, deoarece avem posibilitatea de a instrui in mod exact cum sa realizati aceasta imbinare de materiale disimilare ( cupru + otel). O zi placuta !
Bună ziua. Pot suda un aliaj de cupru care conține zinc în procedeul TIG ? Va întreb, ca tot încerc sa sudeze dar baia de sudura are o tendința de fierbere și îmi lasă foarte mulți pori vizibili. Va rog mult un sfat tehnic avizat, cât și un aliaj de cupru recomandat de dvs. Cu stima, Viorel.
Salutare. Aliajele de cupru, denumite si alame (structura cupru + zinc) - se sudeaza relativ greu in procedeul TIG. Cum punctai si tu, zincul acela fierbe prea mult in arcul electric si creeaza foarte multe probleme. Principial, noi nu recomandam sudarea alamelor in procedeul TIG din acest motiv. Recomandam procedeul de brazare cu aliaje de tip CuZn, sau procedeu MIG-MAG ori....sudo-brazarea. Contacteaza-ne ca sa iti recomandam aliajele exacte in aceasta aplicatie.
As vrea sa sudez table de cupru cu grosimi intre 2mm până la 4 mm, pt a face cazane pt țuică. Ce procedee îmi recomandați și ce aparat e de sudura ar.fi cele mai bune. Vă mulțumesc anticipat
Buna ziua, In mod clar eu as aborda sudarea acestor table de cupru prin sudo-brazare, dpmdv fiind cel mai facil procedeu pentru acest gen de aplicatie. Contactati-ma la telefon alaturat, pentru a va detalia procesul de sudare, implicit aliaj de sudura, cat si tiparul de echipament de sudura dedicat pentru acest procedeu (PS: avem in gama ceva f tare ca si raport pret/calitate). Contactati-ma. Spor, o zi placuta
Buna ziua,se poate suda un material de baza cupru staniu cu procedeu wig? Cu material de adaos CuSn7? Va mulțumesc
Buna ziua, desigur, se poate folosi bagheta de adaos cupru/bronz de tip CuSn1 cat si CuSn7. Ambele le regasiti in categoria de baghete TIG cupru din meniul de produse. Spor, zi placuta !
Buna ziua cum pot suda țeavă cupru 18 ptr a o folosi in soba teracota mulțumesc.
Buna ziua. Se poate imbina prin brazare cu aliaj de cupru fosforos.
Bună ziua. Cum se poate încărca uzura unei cochile din cupru,crom,zirconiu groasă de 50 mm. cu diametrul 600mm, ×600mm? Tehnica o am( aparatură fronius+ sârmă) . La ce temperatură se preîncălzește și ce amperaje folosesc? Mulțumesc...
Pentru sudarea cuprului, mai ales in genul aplicatiei dvs, trebuie sa ne discutam punctual. Sunati la nr de la contact / responsabil tehnic si vorbiti cu colegul meu. Multumim !
As vrea sa incarc prin sudare suprafata de uzura a unei role de sudat prin presiune in linie
Compozitia chimica a materialului rolei electrod este: Cu=97.42; Ni=1.05; Co =1,04 ;Si=0.28
Ce recomandati dumneavoastra
Buna ziua, Pentru respectiul material de baza din cupru, ca si material de adaos se preteaza CuSn1 cat si CuAg1. Rog sa ne contactati, deoarece avem o gama foarte mare de aliaje de cupru in stoc, iar ca pret putem fi cei mai competitivi, in mod clar. Deci, rog contactati-ne. Spor, zi faina !
Oare de ce nu pot suda un material de cupru cu o table din alama? Am incercat in wig si face o spuma de parca nu s-ar alia... Un sfat va rugam ?
Salutare. Alama deoarece contine zinc destul de mult ca procent, iar acesta se topeste la 420gC, in arcul electric acesta supra-fierbe, din acel motiv dpmdv sudarea alamei in procedeu GTAW ... este unul f f greu (depinde si de tipul alamei, implicit procent de zinc, de la caz la caz). Rezumand, pentur o imbinare cupru+alame se poate folosi doar procedeu de brazare cu flacara, implicit aliaje de argint (recomand versiunea cu decapant aplicat). Pentru alegerea corecta de aliaj, contacteaza-ne. Multumim !
Lasa un mesaj: