Sudarea materialelor din cupru cu cele din otel carbon prezentata mai jos.
Ai incercat sa sudezi cuprul cu otelul si n-ai reusit ? Intreaba-ne si te vom consilia !
Pentru imbinarea cuprului si a aliajlor de cupru cu otel sau otel inoxidabil trebuie sa se utilizeze o tehnica de strat tampon.
Cuprul lichid si intr-o masura mai mica si bronzul migreaza in ZIT si precipita la marginea grauntilor. Aceasta faza are temperatura de topire mai scazuta cu cateva sute de grade decat otelul. Viteza de patrundere este ridicata iar adancimea sa poate fi de pana la 1.0mm. Acest fenomen este favorizat de tensiunile interne care sunt intotdeauna prezente la sudare.
Acelasi lucru se poate intampla cand se utilizeaza aliaje de nichel cu exceptia nichelului pur si a tipului nichel-cupru. Din aceste motive nichelul pur sau aliajele de nichel-cupru se pot utiliza pentru stratul tampon drept bariera impotriva patrunderii cuprului.
Aceasta penetrare a cuprului nu este neaparat daunatoare. Poate fi acceptata in cazul multi aplicatii de incarcare sau acoperirire prin sudare. Daca insa cusatura de sudare este supusa la solicitari mari si mai ales daca lucreaza la temperaturi ridicate, caz in care marginea grauntilor slabita va duce la fragilizare, patrunderea cuprului trebuie impiedicata. In aceste cazuri trebuie sa se foloseasca stratul tampon de nichel sau de aliaj nichel-cupru.
Ce consumabile sudura ne sunt necesare pentru sudarea aliajelor de cupru cu otel sau inox?
In ambele cazuri trebuie sa se utilizeze electrodul din nichel pur gen Capilla NiTi3 , ori sub forma de sarma ex: DT 2.4155 . Pentru straturile de umplere se utilizeaza electrozi din otelul inox (vezi exemple : electrozi inox ; sarme MIG/MAG inox sau baghete TIG/WIG inox) , respectiv sau de bronz cu ar in functie de partea pe care s-a depus stratul tampon - vezi electrod de bronz - Capilla 48 , sau sarme in mediul de produs sub forme de baghete sau la rola. In urmatoarea figura se arata cum se depune stratul tampon :
Care este tehnica de sudare pentru otel + cupru ?
La tehnica sudarii cu strat tampon cu cupru sau cu bronz trebuie efectuata o preincalzire la 300-500gC. Materialele subtiri se pot preincalzi numai in jurul locului unde se incepe sudarea.
Cand stratul tampon se depune pe partea de otel, atunci temperatura de preincalzire trebuie sa se aleaga dupa tipul acestui material.
La sudarea imbinarii cu strat tampon pe partea de otel, la care se utilizeaza electrozi pe baza de cupru, atunci partea de cupru va trebui preincalzita la temperatura de 150-200gC pentru aliaje Cu-Al sau Cu-Sn , iar pentru aliaje de Cu-Si la o temperatura care sa nu depaseasca 100gC.
Imbinarea cu strat tampon pe partea de cupru nu trebuie preincalzita pe aceasta parte, deoarece stratul de nichel reduce efectiv pierderea de caldura datorata conductivitatii termice ridicate a cuprului.
In josul paginii o sa regasiti 2 exemple de electrozi de sudare (precum aplicatia de mai sus prezentata) :
- Electrod cupru / bronz
- Electrod nichel
Daca doriti sa realizati aplicatia cu TIG sau MIG de imbinare a doua materiale din cupru sau suduri intre materiale diferite, accesati in meniul de produse tipul dorit de consumabil de sudare.
Inca ai semne de intrebare ? Nu ezita sa ne contactezi ....
O seara placuta va doresc !
4 Comentarii
buna seara
as dori o recomandare de la d-voastra ,ce fel de baghete sa folosesc ptr
a suda niste stuturi de inox pe unrezervor de cupru
si pentru sudura cupru cu cupru
multumesc
si o oferta de pret ptru baghete
Buna ziua, Dat fiind aplicatia dvs, eu nu recomand a se folosi sudura TIG(ARGON) pentru sudura acelor stuturi din inox pe rezervorul de cupru, deoarece ma tem ca nu o sa realizati aplicatia. Din punctul meu de vedere pentru acel gen de aplicatie (imbinare cupru+inox) eu recomand brazarea cu flacara, pe departe este solutia no.1 in acest gen de aplicatii ( click aici pentru bagheta , se poate achizitiona blister si de cateva fire : https://alloy.ro/bagheta-ag-40 ) . Avem pe stoc cu livrare imediata dia 2.0*500mm cu decapant aplicat.Pentru sudura TIG cupru+cupru eu recomand o bagheta cu Cupru (99%) si Staniu (1%) , vedeti link aici : https://alloy.ro/sarma-tig-cusn1 . Avem pe stoc cu livrare imediata dia 2.0*1000mm.Multumim !
Foarte interesant aplicatia, bun de stiut in situatii de sudura/lipire a materialelor disimilare cum sunt cuprul cu otelul. Felicitari !
Multumim de aprecieri. Intradevar sudarea materialelor disimilare, cum ar fi cuprul cu otel/inox trebuie facuta cu straturi tampon pentru a realiza o imbinare rezistenta. Pe langa metoda prezentata mai sus, mai exista o alta abordare tehnica prin aplicarea a 2 aliere de sudare Cu+Ni complementare, fiecare aplicata pe una din cele doua materiale de baza : cupru si otel sau inox. Pentru cine este interesat putem prezenta aplicatia detaliat. O zi placuta.
Super informatii.eu vreau să sudez o teava de inox pe cazan de cupru,ptr o descărcare mai usoara.ce electrod as putea folosi sau unde ii pot gasi?
Buna seara d-le Ciutacu, dat fiind grosimea mica a tevilor, tind sa cred ca nu o sa reusiti cu procedeul de sudura (curent electric) pentru sudarea tevii de inox pe cazanul de cupru. In aceasta situatie noi recomandam brazarea ca si procedeu (folosirea unei lampi cu care sa realizati topirea aliajului. Ca si aliaj, recomandam sa luati un blister de cateva fire de aliaj de argint (de preferat aliaj argint 40% - pentru o brazare facila, capilaritate, cat si inalta rezistenta in timp). Accesati meniul BRAZARE / ALIAJE CUPRU-ARGINT si selectionati aliajul cu 40%. Pentru rezultate mai joase, puteti folosi si aliajul de 30% sau 34%. Nu este indicat sa cumparati decat un blister cu cateva fire (vedeti optiunile de la produs/ o sa vizualizati si pretul). O seara placuta !
Vreau sa sudeze un caz de țuica din tabla cupru alimentar Cu-DHP . Ce recomandați electrod sau sarma ? Am găsit ceva electrozi pt sudarea cuprului. Mulțumesc. Aștept sfaturi
Buna ziua d-ul Alexandra. Pentru rezolvarea dvs recomandam atat electrozi de tip CuSn cat si baghete TIG (sudura in argon) cu aceleasi specificatii. Totodata se poate utiliza si baghete pentru brazare (cu flacara) acoperite cu flux decapant. Toate consumabilele de mai sus se preteaza foarte bine la reparatia cazenelor de tuica din cupru. In functie de echipamentele dvs din dotare, puteti achizitiona ce doriti din magazinul nostru online. Daca va hotarati catre electrod, alegeti din gama noastra de electrozi de cupru versiunea de bronz (CuSn7).
Lasa un mesaj: